Ashburn, United States
+16°
П’ятниця, 25 вересня 2020,

Справжня історія Різдва

Побачили помилку -- виділіть текст та натисніть Ctrl+Enter

Про те, як:

  • Історія народження Ісуса Христа насправді доволі міфологізована, але це не біда
  • Можливо облік Христа був не таким, як його зображують на іконах
  • Нічого, що люди вірять у трохи несправжню історію, сенс у самому народженні

Де це?

  • Світ

Деталі:

Україна цьогоріч разом з усім світом святкує Різдво 25 грудня. Цей день особливий і важливий для кожного, хто вірить у дива, які трапляються сьогодні і трапились багато-багато років тому. Nikomu розповідає про незатерті факти народження Божого Сина. Хоче вірте, а хочете — ні, все одно не змінити того, що з людством колись трапилось дещо прекрасне. 

Де можна почитати про Різдво Христове

Дещо є в Біблії. Євангеліє від Матвія згадує Мудреців і Вифлеємську зірку, коли Євангеліє від Луки описує пастухів, які пройняті благодаттю Божою, та Ісуса, який народився у хліві, так як всі будинки були зайняті. 

Події Різдва Христового були описані іншими філософами, які оповідають власні образи дитятка Христа, який лежить у яслах та оточений своїми батьками, Марією та Йосипом, а також пастухами, волами, ослами і трьома Мудрецями. 

Але й паралельно з цим ми також можемо почитати не менш авторитетні пояснення Папи Бенедикта XVI, який пише, що традиційні ясла, яким ідуть поклонятись християни, насправді побудовані далеко не на фактах. 

Наприклад, не було тварин, про що пише Папа у своїй книзі, “Ісус з Назарету: розповіді про немовля'”.

Це насправді вже можна назвати втіленням традиції ранніх християнських повчань, що буйвол та осел навіть розпізнають Ісуса Сина Господнього. Бенедикт не єдиний, хто ставить під сумнів популярну версію Христового народження. 

“Практично неможливо підвернути людство від трактування основної історії”, — каже релігійний історик Майкл Вайт. 

Де народився Христос? 

Ну точно не 2,012 року чи 25 грудня. Матвій описав Ісусове народження в останні роки правління єврейського царя Ірода Великого, який помер в 4 столітті д.н. Христа. 

Папа Бенедикт пише, що Ісус можливо народився менше, ніж за два роки перед цим, описуючи його народження 5 чи 6 століття д.н.Христа. 

Римська католицька церква обрала святкування Різдва саме 25 грудня ще в 4 столітті, згідно з попереднім святкуванням в цей час язичницькі свята. 

Визначаючи точну дату народження Христа, вчені досліджують, коли могла б з’явитись на небі Вифлеємська зірка. 

Що означала Вифлеємська зірка? 

Є чимало теорій. Згідно з Матвеєм, Мудреці побачили сяйво в небесах і йшли за ним до самого народження Христа. Дехто говорить, що це була нова зірка чи вибух білої карликової зірки, зафіксованої китайськими астрономами у 5 столітті. 

Ще є версія, що це була планета Юпітер, яка з’явилась на небі у вересні 3 століття перед народженням Христа. 

Астронавт Джон Мослі з Гріффітської Обсерваторії в Лос-Анджелесі нещодавно теоретизував, що зірка Вифлеєму була взагалі конвергенцією Юпітера та Венери, які з’явились 17 червня за два роки до нашої ери. 

“Дві планети з’єднались в одне свічення у напрямку Єрусалиму і їх було видно у Персії”, — сказав вчений. 

То Мудреці були з Персії? 

Євангеліє від Матвія лише говорить те, що вони прийшли зі Сходу і звертається до них як “Магі” (волхви). Цей термін могли використовувати для того, щоб звертатись до священослужителів Зороастратизму, монотеїстичної перської релігії, яка орієнтувалась на слідуванням за зірками. 

Ідея, що їх там було троє, і що вони були королями, прочитується у пізніших текстах, там їх називають Бальтазар, Мельхіор, Каспер, королі Арабії, Персії та Індії відповідно. 

Біблійні вчені говорять, що цей елемент був введений у історію народження Христа, щоб відтворити християнську традицію, що всі народи визнають божественність Христа. 

Професор теології з Оклахомського університету Брент Ландо визначив, що текст 8-ого століття це, мабуть, власна історія волхвів про народження Христа. 

Це містична мандрівка до Вифлеєму, можливо з Китаю, для засвідчення чуда. 

“Немає жодних інших ранніх християнських писань, які б забезпечили таке повне пояснення цих трьох містичних постатей”, — сказав Ландо. 

Де народився Христос? 

Більшість науковців погоджується, що Ісус народився у Вифлеємі, але не в хліві. Євангеліє від Луки пише, що Марія поклала Ісуса до ясел, бо не було кімнат у світлиці. Але слово “світлиця” у Біблії короля Джеймса (переклад Біблії 1611 року на англійську під патронажем Короля Джеймса) є швидше за все неправильним перекладом грецького терміну, який позначав “вільну кімнату”. У ті дні більшість сімей тримали своїх тварин всередині дому, а не в окремому приміщенні. 

Що ж Ісус швидше за все народився, згідно з історичних досліджень Франції в “головній кімнаті сільського будинку, куди були принесені тварини на ночівлю”. 

Чи повинні ці розбіжності турбувати християн? 

Папа каже, що

“Метою євангелістів було не виготовлення неправдивих історій, але запис того, що здавалось їм важливим для зародження вірної спільноти у світлі слова”. 

Історія народження Христа наголошує на християнській смиренності, і дивовижно описує те, як Господь набирає людського обліку. Опис життя Ісуса немає історичних підстав, але євангелії — “проголошують добру новину”. 

Справжнє значення Христа це не про те, “що насправді трапилось”, але “про те, що трапилось в життях тих, хто вірить, у цю дивовижну історію”. 

На кого був схожий Ісус? 

Євангелія не пише нічого, окрім того, що Ісус був євреєм. Але школярі розмалювали його в різні кольори. У 1836 році англійський історик Гадфрі Хіддінгс запропонував, що Ісус був чорношкірим індіанцем. 

Дехто з африко-американських християн, включаючи Джеса Джексона, стверджував, що він був чорний, аргументуючи що Марія походила з плем’я африканських євреїв. 

Рані зображення євреїв датуються до 3 століття, що ж ми маємо трохи історичних записів через які є відомості, що Христос був блакитнооким, русявим чоловіком Західної традиції. 

Антропологічні дослідження 2001 року зробили висновок, що він мав оливкову шкіру, коротке темне кучеряве волосся, і смугляве обличчя.

Західні уявлення, як пояснює теолог Шарль Хакет, є “нагадуванням нашої тенденції гріховно пристосовувати його у відповідності до наших культурних цінностей”. 

Найцікавіше - Uncategorized

Стримати та зупинити коронавірус: як це робить Польща

Ніхто не може знати, якою є реальна кількість заражених, адже рахують тільки тих, кого виявили. Натомість не можна чекати, доки...
Аналітика
Влада

Канадське державне телебачення популяризує гендерне збочення хлопчиків

Телеканал CBC, суспільний мовник Канади, запустив в ефір провокативну документальну стрічку, яка носить однойменну назву “Drаg Kids”. У ній хлопчики...
Детокс
Звичаї
Медіа

Бананам загрожує знищення

У Латинській Америці рослинний грибок атакує банани популярного сорту Кавендіш. Колумбійський сільськогосподарський інститут ідентифікував грибок — це Tropical Race 4...
Детокс
Наука та Технології

Пенсіонер-терорист та хворий вождь - “Лапті пропаганди” на Nikomu.net

У той час, як українська влада думає про те, як повернути мир, кремлівські міньйони продовжують поливати брудом усіх нас, не...

Грета Тунберг після Сталіна та Гітлера на обкладинці Time

Журнал Time обрав людиною року Грету Тунберг. Про 16-річну екоактивістку писали вже стільки, що складається враження, що її знають навіть...

Пірати викрали людей, які пливли із Західної Африки

Пливли по морю пірати на норвезькому човні, побачили іншу шхуну. І викрали з неї дев'ятьох людей. Дев’ять членів Норвезького вантажного...

Дайджест новин за п'ятницю 1 листопада

Президент Франції спочатку нібито образив українців тим, що сказав, що "надає перевагу легальним мігрантам Гвінеї чи Кот-д'Івуару, аніж нелегальним бандам...

Дайджест новин за п'ятницю 6 вересня

У політичній силі "Слуга народу" 252 народних депутати. І лише трохи більше 40% з них подавали на розгляд парламенту законопроекти...

Дайджест новин за середу 11 вересня

Стразбурзький суд почав слухати справу стосовно позиву України проти Росії. Київ його подав ще в березні 2014 року. Такий довгий...

Дайджест новин за п'ятницю 25 жовтня

Міністр оборони Андрій Загороднюк заявив про те, що найближчим часом буде ухвалений новий формат відносин між Північноатлантичним альянсом та Україною....

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: